Цялостна лицева естетика и естетична стоматология – толкова е лесно да имаш перфектна усмивка

Керамичните фасети са специални финни конструкции, изработени от керамика, които посредством специално естетично „лепило“ се залепват по предната повърхност на зъба. Характерно за тях е малкото изпиляване на зъба, което най-често засяга само емайла – дебелина 0,3 – 0,6 мм. По този начин, предната страна (от към устни и бузи) е покрита от керамика, а вътрешната остава естествена и неприкосновенна. Създават се в лабораторията по отпечатък и точно възпроизвеждат цвета и особеностите на съседните зъби. Този съвременен метод се използва в случаи, в които не се налага обличане с коронки, а корекция на визуални дефекти:

Оцветявания (тетрациклинови и флуорозни петна, след умъртвяване със стари каналопълнежни средства)

Разстояния между зъбите (диастеми и треми)

Вродени емайлови хипоплазии

Нарушена форма и размер на зъбите

Изтрити режещи ръбове на резците

Дефекти по емайловата повърхност и патологични ерозии

Неестетични големи възстановявания

Керамичните фасети са едно от последните постижения на естетичната стоматология. С помощта на порцелановите фасети могат да се корегират почти всички деформации на формата на предните зъби. Когато пациента твърдо отказва да се подложи на ортодонтско лечение за корекция на диастема и треми, то фасетите са най-безобидният метод за тяхната корекция.

 

 

Предимства на порцелановите фасети

 

Керамиката се счита за най-естетичният и биосъвместим материал за зъбни реставрации. Абсолютно съвместим с венечните тъкани. По керамичната повърхност в много по-малка степен се задържа зъбна плака.

Има естествен и устойчив на всякакви пигменти цвят.Не се преоцветяват (чай, кафе, кола, вино, никотин) поради своята непропускливост и глазирана външна повърхност.

Перфектен оптически светлоотразяващ ефект близък до емайла. Керамичните фасети имат абсолютна прозрачност. Едно от основните свойства на емайла е именно прозрачността. Това означава, че при попадане на светлината върху емайловата повърхност, тя не се отразява веднага, а частично прониква в дълбочина на емайловия слой, едва след което тази светлина се отразява от непрозрачния слой дентин. Тази прозрачност на емайла придава на зъба естесвения му вид. Поради тази причина керамична фасета не се отличава по никакъв начин от съседните зъби.

Керамичните фасети имат изключителна износоустойчивост- почти не се изтриват.

Дълъг живот.

Противопоказания на керамични фасети – Бруксизъм

 

Изразен бруксизъм. Създават се изключително мощни сили, които с лекота биха могли да счупят фасетата. Бруксизмът представлява вреден навик за стискане и скърцане със зъби, най- често по време на сън. Причина за възникването му могат да бъдат неправилно направени обтурации (пломби), неудобни протезни конструкции както и нервно напрежение, някои общи заболявания и др. Постоянното притискане на зъбите води до увреждане на пародонта (зъбодържащия апарат) , преждевременно изтриване (абразия) на зъбите, болки в дъвкателните мускули и долночелюстната става. След установяване и премахване на причините, се провежда медикаментозно лечение, а при необходимост и специализирано лечение- посредством индивидуални назъбни шини, които се носят през нощта. НОВО – Лечение на Бруксизъм с БОТОКС

Вредни навици – държане на игла между зъбите, химикалка. Могат да окажат прекалено голямо натоварване върху керамиката.

Силно разрушени зъби – по – добре е да се прибегне към изцяло покриваща керамична коронка. В такива случаи са загубени голяма част от твърдите зъбни тъкани, а фасетата не повишава здравината на зъба.

Ръбцова захапка

Изключително предразположени на зъбен кариес пациенти с патологично висока бързина на развитие.

Лоша орална хигиена.